Studii geotehnice, solutii geotehnice profesionale.

Studii geotehnice

studiu-geotehnic-beretta-t44studiu-geotehnic-autostrada-2studiu-geotehnic-autostrada

Studiul geotehnic reprezinta o analiza complexa a conditiilor indeplinite de terenul (pamantul, roca) şi a capacitatii acestuia de a sustine in conditii de siguranta un obiectiv. in cadrul aceluiasi studiu se realizeaza calcule cu privire la greutatea pe care o suporta terenul si se prezinta solutii de amenajarea a acestuia atat pe locul amplasarii obiectivului cat si in vecinatati.

Este de subliniat faptul ca in analiza realizata se iau in considerare un numar foarte mare de factori din diverse domenii ale geologiei si geofizicii (geologie inginereasca, geologie istorica, stratigrafie, seismica, electrometrie etc), matematicii şi statisticii, geografiei, astfel incat studiile superioare, de preferat in cadrul Facultatii de Geologie şi Geofizica, sunt indispensabile.

La realizarea si construirea oricarui obiectiv studiul geotehnic este necesar pentru a prevenii eventualele degradari in timp ale constructiilor realizate dar si pentru protectia constructiilor invecinate, protejarea mediului si pastrarea integritatii reliefului. Datorita acestui lucru realizarea studiului geotehnic este impusa prin lege, normativul care reglementeaza acest lucru fiind NP 074/2007 privind documentatiile geotehnice pentru constructii.

 

Obiective ce necesita studiu geotehnic

Obiectivele care necesita in prealabil realizarea unui studiu geotehnic pot fi de mai multe tipuri, precum:

 • constructii civile sau industriale cu un nivel sau mai multe, subterane sau supraterane, hale, silozuri, coşuri de fum.
 • depozite ecologice de gunoi, platforme de depozitare minereuri steril sau alte materiale (indiferent daca se realizeaza sau nu platforma de beton), cariere
 • lucrari de imbunatatire a stabilitatii terenului constand in ziduri de sprijin, piloti, ancore, terasari ale terenului, schimbari de panta ale terenului.
 • diguri de protectie, canaluri navigabile sau de irigatii, faleze etc..
 • drumuri, poduri, piste de aeroport sau circuite sportive etc..

Toate aceste categorii de obiective necesita un prealabil un studiu geotehnic pe baza caruia sa poata fi realizat un proiect de structura corect dimensionat.

Dincolo de potentialul pericol implicat de nerealizarea studiului, si de implicatiile nerespectarii legii, ignorarea realizarii unui studiu geotehnic, realizarea lui incompleta sau obtinerea datelor pentru acesta doar din materiale de arhiva sau din documentatii realizate in imediata vecinatate, poate duce la cateva efecte ce presupun costuri suplimentare considerabile:

 • fiecare tip de pamant poate suporta o anumita presiune exterioara ce se deteremina pe baza informatiilor din studiu si pe anumite cazuri se determina chiar in studiu. Daca presiunea este depaşita, acest lucru duce la ruperi in interiorul structurii terenului şi implicit la deformatii mari cu efecte asupra integritatii cladirii.
 • din lipsa de informatii, asigurator, proiectantul poate face supradimensionarea proiectului de structura, caz in care cheltuielile cu achizitionarea fierului, betonului şi punerea lor in opera la realizarea structurii pot creşte costurile cu pana la 50%.
 • pe terenurile argiloase, in zona de influenta a fundatiei obiectivului, pot exista argile contractile sau pamanturi sensibile la umezire care, daca nu se iau masurile corespunzatoare, pot actiona asupra fundatiilor constructiei, creand tasari considerabile uneori diferentiate, care pot afecta atat aspectul constructiei, finisajele (placile tip rigips sunt foarte sensibile din acest punct de vedere) cat şi integritatea constructiei in sine (mai ales tasari diferentiate pentru constructii inalte cu suprafata mica de fundare).
 • aceleaşi efecte negative pot apare in zonele de lunca sub stratele de nisip sau pietriş investigate superficial ce pot ascunde straturi maloase foarte compresibile
 • o ultima problema cauzata de insuficienta investigare a terenului ar putea aparea in cazul cutremurelor. Desi nu tot teritoriul tarii este afectat de miscari seismice intense, aceeasi importanta in analizarea datelor ar trebui acordata pe intreg teritoriul tarii. Nu trebuie uitat faptul ca pe langa zona Vrancea mai exista 2 zone epicentrale, in Banat şi nordul Bulgariei, ce si-au facacut simtita prezenta in ultimele 2 decenii. Dintre numeroasele probleme cauzate de seisme amintim lichefierea nisipurilor din zona de influenta a terenului de fundare şi alunecarile de teren ce pot fi provocate in acele momente.

Una sau mai multe suprafete investigate trebuie cercetate printr-un numar suficeint de sondaje, datorita variatiei mari pe care o poate avea litologia din subsol. Spre exemplu, Bucureştiul este strabatut de 2 rauri importante, cu un sistem dezvoltat de meandre (in trecut chiar şi pentru Dambovita care la momentul actual este canalizata), acest lucru dand nastere unor structuri destul de neuniforme pe verticala in zona de lunca. in zona Subcarpatilor, neuniformitatea terenului este chiar mult mai pronuntata datorita riurilor repezi şi a conurilor de aluviuni incorsetate.

Investigarea geotehnica a unui amplasament se poate face pe etape, realizandu-se mai intai un studiu de fezabilitate (SF), studiul geotehnic preliminar apoi studiul geotehnic propriuzis pentru proiect tehnic (PT) şi in final un studiu pentru detalii de executie (DE). Daca se doreşte se poate realiza un Studiu geotehnic, proiect in faza unica.

studiu-geotehnic-drum-nationalsape-studiu-geocladire-crapata-studiu-geo

Etapele realizarii unui studiu geotehnic:

 • vizionarea amplasamentului, obtinerea de planuri şi eventual a temei de proiectare, iar daca nu exista obtinerea de informatii privind regimul de inaltime al imobilului proiectat, destinatia lui, tipuri şi dimensiuni fundatii, presiunea transmisa terenului (daca exista conditionari) eventuale vibratii transmise terenului de catre fundatii;
 • pe baza datelor de arhiva, a hartilor geologice, a dimensiunilor si gradului de importanta a constructiei se stabileşte programul de lucrari şi se aleg utilajele de investigare adecvata, elaborandu-se si oferta tehnico-economica; deşi este indicat sa se incerce adoptarea unui program de investigare cat mai putin costisitor, dimensionat astfel incat oferta de pret sa fie competitiva, nu se vor accepta compromisuri privind pretul in dauna lucrarilor ce sunt necesar a fi executate.
 • urmeaza, odata cu acceptarea şi primirea comenzii de incepere a lucrarilor, faza executiei lucrarilor de teren ce va cuprinde investigarea propriuzisa prin cartarea zonei, foraje, sondaje de penetrare, şanturi, investigare seismica, masuratori topometrice, pompari in foraje, şi alte teste in situ etc…
 • probele prelevate vor fi transportate şi analizate in laborator geotehnic specializat şi atestat MLPTL
 • interpretarea datelor din teren , laborator şi elaborarea studiului geotehnic cu concluzii;
 • analizarea documentatiei in cadrul firmei de catre intregul colectiv de ingineri geologi;
 • verificarea şi avizarea la exigenta A.f. de catre un verificator atestat (se colaboreaza in acest sens cu 4 persoane verificatori A.f. fiecare cu mai mult de 30 de ani experienta in domeniu).
 • predarea documentatiei beneficiarului, eventual in cadrul unei şedinte cu participarea proiectantului de structura şi a arhitectului;

Acordarea de asistenta tehnica pe parcursul proiectarii şi apoi al executiei, in cazul aparitiei de situatii neprevazute sau in cazul in care se doreşte schimbarea unor solutii, dimensiuni ale constructiei etc… Daca este necesar se pot suplimenta lucrarile şi realiza apoi un raport sau studiu cu detalii de executie. Avizarea terenului de fundare de catre inginerul geolog, dupa terminarea sapaturilor este obligatorie.

Constructia forajului si constitutia litologica (Bragadiru)

Constructia forajului si constitutia litologica (Bragadiru – Sos. Clinceni)

Ing. Calin Alexandru
- tel. 0723 733 225

Foraje geotermale pentru pompe de caldura, epuismente, puturi apa, studii hidro+avize, micropiloti, carotaj geologic

Hidrogeofor SRL

Prima pagina
Servicii
  •  Studii geotehnice
  •  Studii hidrogeologice
  •  Foraje geotehnice
  •  Foraje apa
  •  Avize si autorizatii Apele Romane
  •  Penetrometie statica/dinamica
  •  Epuismente
  •  Incercari cu placa
  •  Micropiloti
  •  Laborator geotehnic
  •  Foraje geotermale
  •  Pompe caldura
  •  Carotaj continuu
Despre noi
Portofoliu
Galerie
Recomandari
Intrebari frecvente
Contact