Sursa foto: Hidrogeofor.ro
Ultimul trend in materie de incalzire il reprezinta pompele de caldura al caror principal avantaj este utilizarea energiei regenerabile. Pompele de caldura sol-apa (geotermale) sunt cele mai raspandite, acestea folosesc caldura inepuizabila a pamantului pentru a incalzi locuinte familiale sau cladiri de birouri si spatii comerciale.
De ce ar opta proprietarul unei case pentru o instalatie de pompe de caldura in locul clasicelor si cunoscutelor variante reprezentate de centralele pe gaz sau electrice?
O decizie poate fi intotdeauna luata doar in urma unor informatii complete. Subiectul pompelor de caldura sol-apa a fost unul prea putin vehiculat la noi, in timp ce in multe dintre tarile Uniunii Europene aceasta tehnologie este foarte raspandita, Elvetia sau Germania sunt doua tari exemplu in acest sens.
Pentru ca primul lucru care este aflat despre pompele de caldura il reprezinta costul, care de multe ori poate indeparta posibilul client si pentru ca lucrurile care trebuie stiute sunt mult mai ample, mai jos sunt 30 de intrebari despre pompele de caldura.
Raspunsurile au fost oferite de un specialist in domeniu, domnul Inginer Calin Alexandru, avand peste 8 ani experienta in executia lucrarilor de pompe de caldura geotermale. A coordonat un numar de peste 60 lucrari, ce insumeaza peste 750 foraje geotermale (echivalent a 3.8 MW), care au fost realizate de la A la Z cu succes prin intermediul HidroGeoFor SRL.
1. Ce este energia geotermala pe care o folosesc pompele de caldura?
Calin Alexandru: Energia geotermala folosita de pompele de caldura este energia de la soare stocata in pamant. Energia primita de la soare este de aproximativ 1 kw pe metru patrat de teren si este transformata in energie termica (caldura). Doar primii metri au temperatura variabila, influentata de anotimp, iar de la 10-12 m adancime in jos, temperatura este constanta, in jur de 11-12 grade Celsius si creste odata cu adancimea cu un gradient de 3 grade la 100 m. Pentru pompele de caldura, in general doar primii 120 m conteaza.
2. Cum ati descrie in termeni simpli, pe intelesul tuturor, pompele de caldura geotermale si modul in care ele functioneaza?
CA: O pompa de caldura transfera in casa caldura existenta in pamant. Cu ajutorul unei pompe de recirculare, o solutie pe baza de etilenglicol si apa este introdusa cu o temperatura de aproximativ 2-3 grade Celsius prin sonda geotermala cu adancimea de 100 m, cu un debit de 0.5 l/sec. Aceasta solutie preia caldura din pamant si se intoarce la suprafata cu 7-8 grade, deci se incalzeste cu 4-5 grade. Pompa de caldura, prin schimbatoarele de caldura, preia aceste 4-5 grade si le transfera intr-un vas tampon pe care il incalzeste astfel pana la 45-55 grade. Prin acest vas tampon, numit puffer, printr-o serpentina, cu ajutorul altei pompe de circulatie, este vehiculata apa care circula prin incalzirea in pardoseala sau ventiloconvectoare. Aceasta apa preia temperatura din puffer si o transfera catre casa, asadar intra in pardoseala cu 30-35 grade si se intoarce in puffer cu 28-30 grade. Prin acest procedeu, caldura din pamant este trasferata in casa dumneavoastra, unde veti avea 21-22 grade si apa calda menajera.
3. Poate multi dintre noi stim ca o pompa de caldura geotermala incalzeste casa, dar nu si ca ii ofera racoare pe timpul verii, dar si apa calda menajera. Cum se intampla?
CA: Ciclul se inverseaza si pompa de caldura trimite in pamant caldura existenta in casa. Prin incalzirea in pardoseala circula apa la aproximativ 20 grade Celsius si absoarbe caldura din casa pe care apoi o cedeaza in pamant. Mai exista si varianta de racire pasiva, caz in care pompa de recirculare plimba agentul termic prin forajele din pamant, fara sa mai porneasca pompa de caldura. Astfel, coeficientul de performanta atinge parametrii foarte ridicati.
4. Oricine are o casa, indiferent de terenul pe care il are la dispozitie si de locul in care se afla din Romania, poate sa beneficieze de o pompa de caldura geotermala?
CA: Sigur! Oriunde in Romania, dar trebuie indeplinite cateva conditii: pompa de caldura functioneaza cu curent electric, de cele mai multe ori trebuie retea 380V. Daca terenul este stancos, executia forajelor se face mai greu si costa mai mult. De aceea, in zonele montane, pretul pentru executia forajelor este mai mare decat in zonele de campie.
5. Exista pompe de caldura sol-apa care au foraje (sonde verticale in pamant) si altele care au colector orizontal (adancime de doar 1.5 m). In ce conditii poti opta pentru o solutie sau alta?
CA: Daca suprafata terenului de care dispune beneficiarul este destul de mare, se poate opta pentru varianta cu serpentina orizontala ingropata la 1.5 – 2 m adancime. Dezavantajul este ca primii metri din sol sunt influentati direct de caldura transmisa de soare si exista variatii mari de temperatura. Trebuie dimensionata foarte bine aceasta solutie, altfel solul ingheata si coeficientul de performanta al pompei de caldura este mic. In Europa, aceasta varianta se foloseste destul de putin.
Desi varianta cu foraje adanci poate costa putin mai mult, totusi ramane cea mai sigura metoda ca temperatura va ramane constanta si ca nu vor fi necesare interventii asupra schimbatorului de caldura cu pamantul.
Am intalnit cazuri cand un client ce avea schimbator de caldura orizontal a cerut suplimentarea lui cu un foraj de adancime.
6. Reusesc pompele de caldura sa asigure incalzirea, respectiv racirea (in timpul verii) de care are nevoie casa, fara sa mai fie nevoie de suplimentare?
CA: Da! Dimensionata corespunzator, pompa de caldura asigura incalzirea, racirea si apa calda menajera. Se poate monta si kit pentru incalzirea piscinei sau kit pentru ventilatie.
7. Sa presupunem ca o persoana isi doreste sa adere la aceasta tehnologie, a pompelor de caldura si va contacteaza. Care este primul pas pe care dumneavoastra si echipa il faceti?
CA: Noi executam doar forajele si colectoarele orizontale pana in camera tehnica. De aceea, pentru a stabili solutia optima pentru executia unui sistem cu pompa de caldura, il vom pune in contact cu un proiectant de instalatii, specializat pe pompe de caldura. Aici i se vor prezenta diferite solutii, diferite costuri, avantaje si dezavantaje.
Poate opta pentru o pompa aer-apa, apa-apa sau sol-apa. In cazul primei variante nu sunt necesare foraje, deci nu mai ia contact cu noi, ci doar cu firmele importatoare de pompe de caldura. In cazul 2 si 3, vom executa foraje, ori pentru apa ori geotermice (in sistem inchis). Il consiliem ce varianta sa aleaga, sunt zone unde apa este aproape de suprafata si are debit mare (caz in care se preteaza o pompa de caldura apa-apa) sau zone unde nu prea este apa deloc (zona Moldovei), unde sunt necesare foraje geotermice de adancime.
8. Inainte de executie are loc un amplu proces de cercetare. Oferiti-ne detalii despre aceasta prima etapa pe care echipa o face.
CA: In cazul alegerii solutiei cu pompa apa-apa, se stabileste adancimea la care se gaseste stratul acvifer, directia de curgere a apei subterane, distanta dintre foraje, pozitionarea lor pe plan, apoi detalii constructive pentru foraje: diametru de sapare, diametru de tubare, tipul de pietris margaritar, centrorii, izolarea acviferelor daca este cazul. Apoi detalii despre camine, pompe submersibile, tablouri automatizare, cabluri electrice, furtune de refulare, santuri, pat de nisip etc.
In cazul forajelor geotermice de adancime, in sistem inchis, se identifica tipul de teren intalnit folosind hartile geologice si bazele de date detinute (argile, nisipuri, bolovanisuri, marne, calcare, gresii s.a) si se stabileste metoda de sapare, rotativ cu circulatie directa sau cu aer comprimat cu ciocan de fund. Se stabileste tipul sondei folosite (simpla sau dubla), diametrul tevilor (32 mm sau 40 mm), distantierii si binenteles materialul de cimentare cu conductivitate termica imbunatatita si conductivitate hidraulica mica. Se stabileste modalitatea de interconectare a forajelor prin camine sau distribuitoare pana in camera tehnica. Se stabileste tipul lichidului care va umple sistemul geotermal (apa sau etilenglicol si ce concentratie). Apoi semnam contractul si ne apucam de treaba.
9. Procesul de forare este unul de baza, de altfel si gradul de dificultate implicat este mai mare. Care sunt top 5 cele mai importante aspecte de care trebuie sa se tina cont in aceasta etapa?
CA: La urma urmei rezultatul conteaza!
Trebuie ca forajele sa atinga adancimea proiectata. Am intalnit cazuri cand gaura de foraj a fost sapata la 100 m, dar tevile au fost introduse la doar 70 m sau 80 m, pentru ca au intampinat probleme si nu au putut fi introduse mai mult. Aici se vede diferenta intre o firma cu experienta si utilaje performante in comparatie cu alti executanti.
Trebuie sa se cimenteze cu material special de cimentare care asigura transferul termic. In nici un caz bentonita! Bentonita are transfer termic 0.4 w/mk, iar un material special de cimentare are 2 w/mk. Cimentarea se va face de jos in sus, de la 100 m catre suprafata, dupa ce in prealabil, amestecul a fost omogenizat corespunzator, folosindu-se reteta producatorului. Daca tot se fac forajele, macar sa se faca corect.
Sonda folosita sa fie de calitate, sa aiba delaratia de conformitate si garantie.
Folosirea distantierilor creste transferul termic cu 7%. Este bine sa se foloseasca.
Sondele trebuie introduse pline cu apa. Daca sunt introduse goale, la 70 m adancime se aplatizeaza din cauza presiunii exterioare. Oricum nu prea intra, dar am vazut cazuri cand le impingeau goale. Dupa terminarea forajului trebuie sa se faca 2 teste: testul de curgere in care se baga apa pe un furtun si curge liber pe celalalt si testul de presiune, 6 bari 2 ore, conform normativului german VDI4640.
10. Cum poate un client (care nu are cunostinte de hidrogelologie sau geologie) sa stie ca firma pe care urmeaza sa o angajeze isi va lua toate masurile de precautie si ca riscurile vor fi diminuate la maxim? Ce sfaturi ii dati in alegerea firmei pentru executia forajelor pentru pompe de caldura?
CA: Primul sfat este sa aleaga firma numai dupa ce a primit recomandari din mai multe surse. Sa se intereseze ce lucrari similare a mai facut, sa discute cu beneficiarii sau cu firma de instalatii sau cu firma importatoare de pompe de caldura.
Al doilea sfat este sa plateasca numai dupa executia corecta a forajului, conform unui contract sau a unei oferte tehnice prestabilite. Nu mai vorbesc de procedura tehnica, pentru ca se aplica in cazul unor lucrari mai mari. Eventual sa plateasca doar un avans care sa corespunda contravalorii materialelor.
11. Ce implica pompele de caldura din punct de vedere al birocratiei? Ce autorizatii va trebui sa obtina viitorul client? Se ocupa firma angajata inclusiv si de acest aspect?
CA: Pentru pompele de cadura aer-apa nu trebuie nicio autorizatie, bineinteles. Putem folosi aerul cum dorim, momentan.
Pentru forajele de apa sau geotermice, in cazul persoanelor fizice nu trebuie nicio autorizatie.
In schimb, pentru persoane juridice (firme) trebuie autorizatie. Primul pas este intocmirea unui studiu hidrogeologic, apoi se depune o documentatie si se obtine aviz de la Apele Romane. Dupa executia sistemului, se obtine Autorizatia de Functionare. Atentie: pentru persoane juridice, apa plimbata dintr-un foraj in altul, doar pentru a prelua temperatura, SE PLATESTE! Nu costa mult, undeva la 60 lei pentru 1000 mc apa.
12. Activati in aceasta industrie a pompelor de caldura de ani buni, ati auzit de greseli ale executiei unei astfel de lucrari? In ce conditii tehnologia pompelor de caldura geotermale se intampla sa aiba efect negativ asupra mediului inconjurator sau rezultatul pentru locatar sa nu fie cel asteptat?
CA: DA, din pacate sunt multe probleme care pot sa apara. Efectele negative asupra mediului pot sa apara din executia necorespunzatoare a forajelor; astfel, daca nu se cimenteaza forajele de la 100 m pana la suprafata, cu material special, atunci toate acviferele existente intre 0 si 100 m sunt puse in comunicatie. In acest fel, apa contaminata cu impuritati si bacterii din acviferul de suprafata curge in acviferul de medie adancime si tot asa. In unele locatii, problemele care pot aparea pot fi foarte grave, pe cand in alte locatii, in aceleasi conditii constructive, poate sa nu apara nicio problema.
In cazul forajelor pentru pompa apa-apa, multa lume extrage apa dintr-un foraj si nu o mai injecteaza in alt foraj, ci o arunca la canalizare.
Astfel de greseli de executie sunt facute numai de executanti amatori, fara responsabilitatea lucrului bine facut, ci cu interes numai dupa bani.
Sunt si cazuri, dar din ce in ce mai putine, in care un sistem cu pompa de caldura nu se ridica la nivelul exigentelor beneficiarului. Cauzele ar fi multiple, dar aleg cateva:
- casa nu este izolata corespunzator si se pierde multa caldura
- pompa de caldura, in special branduri chinezesti, nu are un coeficient de performanta prea bun si rezultatele nu sunt chiar extraordinare, asa cum sunt in cazul pompelor de caldura versatile, deja consacrate de zeci de ani pe piata
- dimensionarea sistemului nu este corect facuta, forajele sunt prea putine si nu pot asigura necesarul de caldura. Acestea ajung la temperaturi negative si pot ingheta.
- forajele nu sunt executate corect, se considera ca bentonita este suficienta pentru umplerea forajelor, ceea ce duce la un transfer termic scazut. In loc de 50w/ml un foraj va da 30 w/ml, deci nu va asigura necesarul proiectat pentru incalzirea casei.
13. Cu cat casa sau cladirea pentru care se va monta sistemul pompelor de caldura este mai mare, cu atat creste si investitia?
CA: Da, dar nu proportional. Oricum, importanta este anveloparea casei si necesarul de caldura. Astfel, chiar si pentru o cladire mare, bine izolata si cu necesar termic scazut, investitia intr-un sistem cu pompe de caldura poate fi mai mica decat pentru o casa normala.
14. La ce efort financiar trebuie sa se astepte o familie cu 4 membri, care locuiesc intr-o casa de 80 mp utili? Pot face plata in rate firmei care le-a realizat executia si in cat timp isi vor amortiza costul investitiei?
CA: Pentru o casa intre 80-130 mp, un sistem complet format din pompa de caldura, foraj geotermal si anexele din camera tehnica costa aproximativ 10000 euro, cu materiale de calitate. Plata in rate se poate face la banca, prin accesarea unui credit de nevoi personale cu care sa se finanteze investitia.
Investitia se amortizeaza mai repede sau mai greu, in functie cu ce comparam. Daca clientul avea incalzire pe gaze si trece la pompa de caldura, atunci investitia se amortizeaza greu, pentru ca in Romania pretul gazului este de 4 ori mai ieftin decat in restul Europei. Daca comparam cu incalzirea electrica, atunci investitia se amortizeaza cel mai repede, undeva la 4 ani. Media este undeva intre 5-8 ani. Intrebarea pe care as pune-o eu clientilor este: in cat timp amortizezi o masina care costa 15000 euro? Niciodata. Conteaza confortul, siguranta, consumul lunar etc, exact ca la o pompa de caldura.
15. Pompa de caldura care se monteaza in casa, unde anume este indicat sa fie asezata pentru conditii optime?
CA: Intr-un loc unde sa nu incurce; in camera tehnica sau in subsol daca exista. Nu conteaza unde este montata pentru ca nu scoate fum si nu necesita aer ca sa intretina arderea.
16. Pompele geotermale implica si instalatia de interior a casei, fie ca este vorba de calorifere sau incalzire prin pardoseala? Dumneavoastra ce recomandati (in cazul in care casa acum se construieste)?
CA: Incalzirea in pardoseala este cea mai potrivita alegere. Folosirea unei temperaturi cat mai reduse pentru incalzire asigura un coeficient de performanta cat mai ridicat. Foarte bune rezultate ofera si incalzirea prin pereti sau racirea in tavan. Totusi, sacrificand un pic coeficientul de performanta al pompei de caldura, se pot folosi chiar si radiatoarele de perete, daca se dimensioneaza corespunzator.
17. Ce se poate spune privitor la confortul termic al casei, va fi unul cu mult superior?
CA: Iarasi depinde cu ce comparam. Daca foloseam o centrala pe gaze cu incalzire in pardoseala, confortul este doar putin mai mare, in sensul ca nu mai exista flacara care sa arda oxigenul din casa. Dar daca comparam cu incalzirea cu lemne, confortul este imens: nu mai cari lemne, nu mai tai lemne, nu mai cureti centrala, nu mai arunci cenusa, nu mai cureti cosul de fum etc.
18. Daca proprietarii casei au in curte o piscina, vor putea sa asigure si apa calda a acesteia?
CA: Da. Pompa de caldura, printr-un modul aditional, poate sa asigure incalzirea apei din piscina, in orice anotimp al anului.
19. Ce restrictii are proprietarul care si-a instalat o pompa de caldura geotermala?
CA: Niciuna. Dimpotriva, poate regla online, de oriunde ar fi, concediu sau vizita, temperatura din casa in asa fel incat, atunci cand ajunge acasa, sa fie asteptat de confortul dorit, nu de frig sau canicula.
20. Subiectul pompelor de caldura geotermale este la noi in tara destul de putin dezvoltat si de stiut. Ce simtiti nevoia sa spuneti publicului potential despre aceasta tehnologie noua care foloseste ca sursa caldura pamantului?
CA: Nu degeaba, doar la nivelul Europei, s-au montat 1.7 milioane de pompe de caldura pana in 2015. Asta inseamna fiabilitate, confort, eficienta, costuri reduse, eliminarea riscurilor si protectia mediului.
Orice casa cu incalzire cu pompa de cladura de calitate are o valoare de revanzare mai mare si clienti mai interesati.
Daca o investitie intr-o casa medie este peste 100.000 euro, nu se gasesc 10.000 euro si pentru incalzirea cu pompa de caldura care asigura incalzirea, racirea si apa calda menajera? Se elimina astfel aparatele de aer conditionat si boilerele electrice.
21. Cum vedeti viitorul pompelor de caldura la noi in tara?
CA: Avand un viitor extraordinar, cu o crestere de 2 cifre de la un an la altul. Sper doar ca constructorii si executantii sa poata tine pasul si sa fie suficient de calificati cand se apuca de o astfel de lucrare, in caz contrar avem cu totii de pierdut.
22. Tari precum Germania sau Elvetia, desigur si tarile din nordul Europei au implementat aceasta tehnologie cu succes de foarte mult timp. Care considerati ca sunt factorii care ingreuneaza adoptarea pompelor de caldura in Romania?
CA: In primul rand pretul. Apoi lipsa facilitatilor acordate de stat, asa cum se intampla in tarile dezvoltate unde exista atat subventii pentru cumpararea echipamentelor (un fel de Casa Verde), dar si scutiri de la plata impozitelor pentru casele care folosesc pompe de caldura sau chiar tarife preferentiale la curentul electric folosit pentru functionarea pompelor de caldura.
Alt impediment ar fi lipsa de cunostinte, fiind foarte putine firme care se ocupa cu astfel de lucrari, deci investitiile in publicitate sunt reduse comparativ cu alte industrii. Si cel mai important ar fi pretul redus al gazelor; nu dorim cresterea pretului, dar atunci cand acesta se va alinia la pretul existent in toata Europa, in loc de o factura la gaze de 2000 lei, cine va avea pompa de caldura va plati 500 lei si multa lume va dori atunci sa investeasca in acest domeniu.
23. Care a fost situatia cea mai dificila pe care ati intampinat-o in cazul executiei unei lucrari cu pompa de caldura si cum ati gestionat-o?
CA: Cand stii bine ce faci nu pot sa apara probleme majore. Am avut probleme cu instalatiile de foraj care s-au defectat si timpul pentru executia lucrarilor era scurt, deci apar presiuni justificate din partea beneficiarului. Am rezolvat acest impediment prin cresterea socurilor pieselor de schimb, prin cresterea relatiilor cu diversi furnizori si prin investitii majore in utilaje, astfel incat acum detinem 4 utilaje de foraj perfect adaptate pentru executia acestor lucrari. Am avut un caz in care, dupa executia forajului si introducerea sondelor, apa subterana a inceput sa curga la suprafata, acviferul avand caracter artezian si eliminand materialul de cimentare introdus de noi. Am rezolvat fara mari probleme, in 6 ore de la depistarea problemei, prin malaxarea unui amestec de cimentare ingreunat cu materiale speciale, pe care l-am plasat intr-un termen foarte rapid si am blocat astfel acviferul. Dar asta inseamna cunostinte tehnice de specialitate si utilaje performante. In schimb, am venit in urma altor firme care nu reuseau sa execute lucrarea la adancimea stabilita, sub diverse pretexte puerile: ba stratul este foarte dur si nu se poate avansa cu sapa, ba ca sondele nu se duceau pana la adancimea finala pentru ca sunt caverne in stratele de nisip si sondele se opresc acolo… ba ca se darama intr-o anumita zona pentru ca terenul e “mlastinos” la 90 m adancime… Toate acestea sunt de fapt doar dovada de incompetenta in acest domeniu a unor firme care astazi monteaza termopane, maine fac foraje si poimaine construiesc o hala metalica.
24. Cat de mult conteaza calitatea materialelor si a utilajelor folosite in realizarea pompelor de caldura? A evoluat deja tehnologia in acest sens, astfel ca a trebui sa investiti in echipamente noi?
CA: In domeniul executiei forajelor pentru pompe de caldura, tehnologia este aceeasi, doar ca investitiile ce trebuiesc facute pentru a atinge un grad ridicat de productivitate sunt mari. Acum 10 ani faceam un foraj de 100 m in 4 zile, iar acum facem si mai mult de 1 foraj pe zi. Cand ai astfel de productivitate poti oferi clientului un pret mai mic. Pot sa spun ca investitiile nu se termina niciodata, mereu apar lucruri noi care te ajuta sa ramai competitiv. Dar acest lucru se intampla in toate domeniile.
Materialele de calitate fac diferenta dintre o lucrare reusita si una dezamagitoare. Peste tot sunt avantaje si dezavantaje, atat pentru materialele de la foraje, pentru materialele de la incalzirea in pardoseala, dar cel mai important este alegerea pompei de caldura. Doar cateva modele de pe piata romaneasca sunt ceea ce ne dorim, restul doar se lauda si rezultatele sunt sub asteptari. Alegerea trebuie sa se faca in special pe recomandari de la cunostinte care deja au asa ceva montat si unde merge foarte bine. Daca nu au astfel de cunostinte, clientul trebuie sa roage firma executanta sa-i prezinte cateva lucrari deja executate si sa vada rezultatele obtinute in cazuri similare.
25. Care este cel mai minutios lucru din intreg procesul executiei de instalare a pompei de caldura?
CA: Cel mai minutios probabil ca este partea din casa unde finisajele sunt la vedere si totul trebuie sa fie perfect. La polul opus, cel mai dificil lucru este sa faci forajele, inclusiv colectoarele orizontale, sa faci santuri, se face mult noroi daca ploua sau trebuie sa faci suduri electrofuziune in conditii grele.
26. Precizati-ne 3 avantaje si 3 dezavantaje ale pompelor de caldura geotermale.
CA: Avantaje: Reducerea costurilor lunare cu incalzirea si racirea casei. Confort sporit datorita minimei intretineri a unui astfel de sistem. Durata mare de functionare (peste 50 ani).
Dezavantaje: Pretul ridicat al investitiei. Necesitatea racordarii la reteaua de curent de 380V. Nu mai gasesc al treilea dezavantaj.
27. Care considerati ca este un lucru foarte important legat de pompele de caldura geotermale, care de altfel nu se stie sau se cunoaste prea putin?
CA: Poate ca ar trebui sa se ia in calcul de oricine doreste sa monteze o pompa de caldura, sa monteze si ventilatie cu recuperare de caldura. Poti avea aer proaspat in permanenta, fara sa deschizi fereastra si sa intre praf si zgomot si fara sa pierzi temperatura interioara a casei, pe care cu costuri ai ajuns sa o ai. Astfel se reduce si mai mult factura lunara aferenta incalzirii casei.
28. Care simtiti ca este retinerea cea mai mare a clientului legata de pompele de caldura?
CA: Jumatate dintre clienti ma intreaba daca chiar merg aceste pompe de caldura, daca pot sa asigure singure caldura necesara pentru incalzirea casei. Binenteles ca da, dovada o reprezinta cele 1.7 milioane de astfel de pompe montate in toata Europa pana la sfarsitul anului 2015.
29. Care este durata de viata a pompelor de caldura geotermale?
CA: Materialele pentru foraje au durata de viata de 100 ani; materialele din incalzirea in pardoseala rezista la fel. Pompa de caldura este exact ca un frigider, probabil ca va functiona si dupa 20 ani, dar tehnologia va avansa si o vom schimba cu una mai mica, mai silentioasa sau mai eficienta.
30. Exista nevoia de a fi verificata instalatia odata cu trecerea anilor?
CA: Nu se fac revizii periodice ca la centralele pe gaz; o data la cativa ani, in functie de specificatiile producatorului, se verifica lichidul care curge prin conducte si eventual se schimba cu unul nou, pe baza de etilenglicol sau apa, dupa caz. Pompa de caldura este exact ca un frigider, astfel incat este posibila schimbarea agentului frigorific la o anumita perioada de timp.
Nota: Alexandru Calin este inginer geolog din 2002, dupa ce a absolvit Facultatea de Geologie si Geofizica din Bucuresti, specializarea hidrogeologie si a absolvit MBA la Academia de Studii Economice din Bucuresti, Facultatea de Management. A absolvit cursurile GEOTRAINET – Geo-education for a sustainable geotehermal heating and cooling market (training course for Designers and Drillers – 2010).
Este membru al Asociatiei Hidrogeologilor din Romania, membru al Societatii de Geotehnica si Fundatii a Facultatii de Constructii, precum si membru al Societatii Romane GeoExchange.
Portofoliu pompe de caldura
