Obiectul incercarii de penetrare cu con (CPT) este de a determina rezistenta pamantului si a rocii moi la penetrarea cu con si a frecarii locale pe manta.
CPT consta in a presa vertical in pamant conul unui penetrometru utilizand un tren de tije pentru presare. Conul penetrometrului trebuie apasat in pamanat cu o viteza de penetrare constanta. Penetrometrul cu con cuprinde un con si o teava cilindrica sau manta de frictiune. Trebuie masurate rezistenta de penetrare a conului (qc) si frecarea locala pe mantaua de frictiune.
Incercarea de penetrare cu piezocon, CPTU, este o incercare CPT cu un con electric care include o instrumentare suplimentara destinata masurarii, in cursul penetrarii, a presiunii apei din pori la nivelul bazei conului.
Rezultatele incercarii sunt folosite in principal pentru determinarea profilului pamantului impreuna cu rezultatele prelevarii de esantioane prin forare, pentru determinarea unor parametri geotehnici cum sunt proprietatile de rezistenta si deformabilitate ale pamanturilor si rocilor moi precum si pentru obtinerea unor date utilizabile direct in metode de calcul, in general in pamanturile granulare sau fine dar posibil si in alte depozite.
Rezultatele pot fi de asemenea folosite pentru a determina lungimea pilotilor si rezistenta acestora la compresiune si la intindere sau pentru dimensionarea fundatiilor de suprafata.
Incercarea de penetrare dinamica (DP) presupune determinarea in situ a rezistentei unui pamanat sau a unei roci moi la penetrarea dinamica cu con. Pentru a infige conul trebuie utilizat un mai cu o masa si inaltime de cadere precizate. Rezistenta de penetrare este definita ca numarul de lovituri necesar pentru a infige penetrometrul pe o distanta definita. Aceasta trebuie inregistrata continuu in functie de adancime. Nu se preleveaza esantioane.
La fel ca si la CPT, este indicat ca rezultatele incercarilor DP sa fie utilizate in principal pentru determinarea profilului pamantului impreuna cu rezultatele obtinute prin prelevare din foraje. Pot fi de asemenea utilizate pentru determinarea proprietatilor de rezistenta si deformatie ale pamanturilor, in general de tip granular, dar posibil si ale pamanturilor fine, cu conditia aplicarii unor corelatii corespunzatoare. De asemenea, rezulatatele DP pot fi utilizate pentru a determina adancimea la straturile de teren foarte indesate, ceea ce poate da o indicatie, de exemplu, asupra lungimii pilotilor purtatori pe varf.
Incercarea de penetrare dinamica DP poate fi impartita in mai multe categorii, cele mai des intalnite fiind:
Incercare cu penetrometrul dinamic usor DPL
Incercare cu penetrometrul dinamic mijlociu DPM
Incercare cu penetrometrul dinamic greu DPH