Foraje geotehnice

foraj-geotehnicforaj-geotehnic-3foraj-geotehnic-beretta-t46

Executarea forajelor se efectueaza pentru:

  • Stabilirea stratificatiei terenului (natura, succesiunea si grosimea straturilor)
  • Stabilirea nivelului apei subterane si variatia acestuia in perioada executiei forajului
  • Prelevarea de probe de teren (netulburate si tulburate) pentru determinari fizico-mecanice in laboratorul geotehnic;
  • Recoltarea de probe de apa pentru determinarea compozitiei chimice
  • Cerecetarea terenului prin penetrare dinamica SPT

Forajele se executa cu utilaje actionate mecanic sau manual si pot fi tubate sau netubate. Dupa terminarea executiei si receptionare, forajul se astupa cu pamant local, bine compactat.

Probele netulburate se recolteaza pe intreaga adancime a forajului, la intervale din 2 m in 2 m in cazul unei stratificatii uniforme si la fiecare schimbare de strat, precum si la modificarea naturii sau starii fizice a pamantului (umiditate, consistenta). Probele netulburate se recolteza in tuburi metalice cu pereti subtiri (stuturi) cu diametrul interior de cel putin 100 mm si lungimea intre 250 mm – 600 mm, introduse in teren prin presare sau batere.

Dupa recoltare, stuturile trebuie parafinate la capete cu doua straturi successive de minim 5 mm pentru pastrarea umiditatii naturale pana la desfacerea lui in laborator.

Probele tulburate se extrag din dispozitivele de forare, la fiecare schimbare de strat si cel putin din 2 m in 2 m, intercalate intre probele netulburate. Cand nu se pot extrage probe netulburate, se colecteaza probe tulburate din metru in metru. Din forajele executate se recolteaza si probe de apa pentru identificarea agresivitatii acesteia asupra fundatiei.