Pompa de caldura este un agregat frigorific electric ce muta caldura de la un corp mai rece catre un corp mai cald, respectiv din pamant, apa sau aer in casa dvs. Folosind 1 kw energie electrica, aceste pompe de caldura produc 4-5 kw termici, fiind astfel unele dintre cele mai eficiente surse de incalzire.
De obicei, un sistem complet ce asigura incalzirea casei cuprinde:
- colectorul geotermal sau circuitul primar (foraje de adancime sau santuri orizontale de suprafata)
- pompa de caldura
- circuitul secundar (incalzire in pardoseala, incalzire in pereti, ventiloconvectoare, calorifere).
Fiecare dintre cele 3 circuite sunt independente iar lichidul care circula prin ele nu se intalneste niciodata. Intre ele are loc doar schimbul termic, ce se efectueaza in schimbatoarele de caldura. Astfel, prin colectorul geotermal circula un antigel care este trimis de pompa de caldura cu o temperatura de aproximativ 2-3 grade, iar in pamant, fiind temperatura constanta de 12 grade, se incalzeste si se intoarce cu 4 grade mai mult, respectiv la 6-7 grade. Acest antigel intra in schimbatorul de caldura al pompei de caldura, unde un agent frigorific ca un freon, asupra caruia se aplica presiuni mari, absoarbe caldura din circuitul primar si o cedeaza in circuitul secundar.
In subteran, temperatura pamantului este constanta in timp, indiferent de anotimp, in jurul valorii de 12 grade celsius la 100m adancime. In procent de peste 95%, aceasta caldura vine de la energia razelor soarelui care lovesc pamantul si se transforma in energie termica. Acest volum imens de pamant cu temperatura de 12 grade reprezinta o foarte mare sursa de energie termica, tinand cont ca valoarea unde un corp nu mai are caldura este de – 273 grade celsius.
In cazul pompelor de caldura sol-apa, prin forajele geotermale, circula un amestec de apa si antigel care extrage caldura inepuizabila a pamantului si o transfera, prin intermediul pompei de caldura, in casa dvs.
Folosind de mai multe ori aceasta diferenta de temperatura, pompa de caldura incalzeste casa avand un randament de aproximativ 4:1, adica la o unitate de curent electric sunt produse 4 unitati de caldura.
Prin folosirea pompelor de caldura se elimina complet consumul de gaz metan. Desi acest sistem este mai scump la inceput, el se amortizeaza in 4-6 ani prin valoarea mult redusa a facturilor. Este rentabil ca un astfel de sistem sa fie implementat la inceputul constructiei edificiului, folosindu-se creditul bancar, ratele ulterioare la banca fiind mai mici decat facturile la gaz pe timpul iernii si la curent electric pe timpul verii, pentru incalzirea cu aer conditionat.
