Despre noi

S.C. HIDROGEOFOR SRL, companie ce executa studii geotehnice, studii hidrogeologice, foraje geotehnice, foraje pentru alimentare cu apa, epuismente, penetrometrie statica si dinamica, foraje geotermale si incercari de laborator geotehnic a fost infiintata din dorinta de a satisface cu maximum de calitate si eficienta cateva cerinte foarte importante pentru beneficiarii nostri.

Delasarea si superficialitatea cu care sunt tratate in zilele noastre probleme deosebit de importante pentru societatea din care facem parte cu totii, precum alimentarea cu apa potabila sau siguranta constructiilor in care locuim sau ne desfasuram activitatea ne-au obligat sa luam atitudine, sa ne implicam in promovarea valorii, a calitatii si a perfectiunii, din pasiune completa pentru meseria pe care o efectuam, fara sa ne gandim in primul rand la partea materiala.

Daca in domeniul geotehnic, lucrurile sunt foarte bine puse la punct, existand corelari intre stasurile romanesti si cele la nivel european, in schimb, in cazul alimentarilor cu apa potabila, totul este dezorganizat iar legislatia foarte permisiva, de multe ori lipsind cu desavarsire. Nu dorim decat ca toti beneficiarii nostri si ai concurentilor nostri sa fie satisfacuti pe deplin, atat calitativ cat si economic, sa plateasca minimum posibil pentru calitate maxima.

Am dori sa nu mai existe situatii cand, dupa executia unui studiu geotehnic incomplet elaborat, beneficiarul sa mai platesca inca o data pentru alt studiu, pierzand nu numai bani ci mult timp.

Cele mai multe cazuri de acest fel au fost cand studiul hidrogeologic ce completa studiul geotehnic a fost foarte evaziv, cuprinzand date minime de la care nu se putea ajunge la o solutie, trebuind din nou investigatii hidrogeologice ce inseamna alte foraje echipate corespunzator si pompari experimentale adecvate pentru a culege date complete, prin care sa se ajunga la solutii finale viabile.

Sau cand nu au existat instructiuni clare din partea proiectantului iar geotehnicianul, din dorinta de a castiga cat mai mult dintr-o singura lucrare, a renuntat la o parte din investigatiile de teren si la o si mai mare parte din analizele de laborator, studiul geotehnic rezultat fiind incomplet, dificil de utilizat de catre proiectant, in unele cazuri chiar total nefolositor.

Cateodata este si vina beneficiarului care incearca sa gaseasca cele mai mici preturi fara sa inteleaga ca aceste reduceri de pret vin de fapt din reducerea cantitatilor minime de lucrari de teren si de laborator absolut necesare efectuarii studiului geotehnic.

Daca in domeniu geotehnic astfel de erori nu sunt dese, in domeniul alimentarilor cu apa, astfel de probleme apar des. De ce? Pentru ca oricine in Romania poate executa foraje de apa fara sa detina nici cele mai mici cunostinte legate de acest domeniu. Ca orice meserie, si aici exista secrete, unele care se invata din teorie, in timpul facultatii, altele care se invata in practica, in timpul executiei propriu zise.

Cati din Romania stiu prin ce se caracterizeaza un put de apa bun fata de unul satisfacator sau incorect? Multi cred ca daca acum 40-50 ani aveau o fantana in curte iar apa era foarte buna, acum ar putea aplica aceeasi metoda. Ne-ar placea sa fie asa dar, din pacate, nu stim daca asta se va mai putea realiza vreodata, poate numai daca toti am adopta agricultura ecologica, fose septice ecologice, statii de epurare, etc.

Ceea ce e foarte improbabil daca ne gandim ca aruncam la canalizare, si de multe ori direct pe pamant, intr-o zona in care depozitam gunoiul, numerosi agenti contaminanti precum uleiuri de toate felurile (chiar si cele de la masina), detergenti, alti agenti chimici, etc. Sa nu uitam wc-urile din curti, dejectiile de la animale, ingrasamintele de la agricultura etc.

Toate acestea, in urma antrenarii lor de catre ploaie, ajung in acviferul freatic, cunoscut ca si prima panza. Astfel, de cele mai multe ori, acviferul freatic este contaminat microbiologic cu bacterii coliforme, escherichia coli si enterococi, iar chimic cu nitriti si nitrati. Acviferele situate la adancime mai mare, precum Mostistea sau Fratesti (in zona Bucuresti) pot fi poluate cu fier, mangan sau duritatea totala este mult peste limitele stasului de potabilitate. Cum spuneam, fiecare meserie are secretele ei si pentru a avea o apa buna si sa stati fara griji, trebuie sa apelati la o firma cu personal bine pregatit. Cati dintre executantii de puturi de apa au auzit de viteza admisibila de intrare a apei in filtru si care sunt consecintele depasirii limitei critice a acesteia?

Cati stiu de suprafata activa, de raza de pietris margaritar, de cum se alege sortul de pietris margaritar, de centrori, de cum se face corect izolarea intre acvifere, de curatarea si dezvoltarea sondei ca sa nu mai vorbim de sterilizarea forajului sau de testele de pompare? Multi executa pur si simplu o gaura in care introduce tubul de PVC (nici nu vreau sa ma gandesc la cele de beton), apoi incepe o denisipare cu un compresor cu debit mic pana la limpezirea partiala a apei, apoi incaseaza banii si dusi au fost.

Un foraj bine executat poate functiona de la 15 ani in sus, exista foraje care chiar si dupa 50 ani functioneaza bine. Puturile executate in ultimii ani de putarii care cred ca sunt cei mai buni din lume in acest domeniu isi vor gasi in curand sfarsitul. Executarea lor fara pietris margaritar adecvat si exploatarea necorespunzatoare a forajului va duce inevitabil la colmatarea acestuia fara posibilitate de reconditionare din cauza lipsei de pietris margaritar.

Deci dupa ce au platit multi bani pentru foraj, au baut probabil si apa contaminata cu cea de la suprafata sau apa cu nisip, acum se vor trezi ca nici macar asa nu va mai functiona. Acesta este scopul nostru, sa oferim calitate lucrarilor noastre, sa vedem beneficiari multumiti si dupa ani de zile si sa ne recomande mai departe, sa protejam mediul cu gandul la urmasii nostri, sa intoarcem in societate o parte din beneficiile cu care am fost binecuvantati si sa incercam sa convingem si concurenta sa faca la fel!

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

foraj-apa-berettasam-2foraje-geotermale4