7 Probleme Majore de care sa te feresti la executia unui foraj

pietris margaritar foraje puturi hidrogeofor

Toata lumea vrea sa poate bea apa potabila din propriul put de apa dar, pentru a va apropia cat mai mult de acest obiectiv, trebuie sa fiti foarte atenti la urmatoarele aspecte, atunci cand executati un foraj pentru apa:

  • Cel mai important aspect al unui foraj put apa reusit este PIETRISUL MARGARITAR.

    Acesta are rol filtrant si fara el, apa pompata din put va avea nisip. Pietrisul trebuie sa fie special, cuartos, rotunjit, sort de 4 ori mai mare decat media stratului acvifer captat.

    • Astfel, daca acviferul aste format dintr-un nisip normal, atunci un sort 1-3mm este foarte bun.
    • Daca stratul acvifer este mai fin, precum nisipul de tencuiala, atunci pietrisul margaritar va fi 0.8 – 2mm.
    • Daca forajul capteaza un acvifer format din nisip cu pietris, atunci un sort 2-4mm este bun.
    • Daca forajul este facut in bolovanis de rau, pe malul unui rau, atunci trebuie pietris mare, sort 7-10 mm.

    Folosirea unui sort de pietris margaritar necorespunzator, precum pietrisul 4-8mm de la balastiera, va avea ca rezultat un foraj care da nisip. Din acest motiv este bine sa alegeti o firma competenta atunci cand doriti sa realizati o investitie intr-un foraj pentru apa, pentru ca alegerea tipului de pietris margaritar face diferenta dintre un foraj cu apa limpede si unul cu nisip.

    pietris margaritar foraje puturi hidrogeofor
    Pietris special, sort 1-3mm, cuartos, rulat, versus pietris balastiera
  • Centrorii.

    Acesta este a doua caracteristica importanta a unui foraj corect executat. In dreptul filtrelor din stratul acvifer trebuie sa se foloseasca acesti centrori care au rolul de a pozitiona tubulatura PVC pe centrul gaurii de sonda, astfel incat, pietrisul margaritar sa fie pozitionat concentric, intre tubul PVC si gaura de sonda. Fara centrori, tubul PVC se lipeste de un perete al gaurii de sonda iar pietrisul introdus se va duce doar intr-o parte, permitand nisipului din acvifer sa intre prin fante.

  • Dopul izolator.

    Daca veti executa un foraj de adancime medie sau mare, veti dori sa beti apa doar din acest acvifer si nu din acviferul freatic, plin de bacterii si alte impuritati. Pentru a garanta ca apa extrasa este doar cea pe care o dorim, se introduce un dop izolator care poate fi format din: peleti bentonitici (compactonita) sau dop de lapte de ciment sau dop de material special de cimentare cu conductivitate hidraulica redusa.

  • Grosimea burlanelor si filtrelor folosite.

    Cel mai subtire filtru de la Valrom/Valplast, respectiv R8, se poate folosi in conditii de siguranta recomandate de producator pana la 45m; grosimea medie, respectiv R10 se poate folosi pana la 100m iar R16 pana la 250m adancime. Nu folositi PVC portocaliu de canalizare la putul de apa, este cancerigen iar teava de PEHD (neagra) nu rezista la presiune exterioara daca nu are contrapresiune in interior.

  • Debitul optim de exploatare.

    Dupa ce forajul a fost definitivat si apa este limpede, trebuie calculat care este debitul optim de exploatare pentru acest foraj. Executantul pe care l-ai ales trebuie sa iti faca aceste calcule si sa ti le predea intr-un format scris. Nu depasi acest debit optim! O pompa submersibila care va extrage un debit mai mare decat debitul optim calculat pentru putul tau, va face ca nisipul din stratul acvifer sa fie purtat in foraj din cauza vitezei prea mari de curgere a apei.

  • Fa o analiza de potabilitate a apei si vezi daca mai trebuie sa montezi cateva filtre pentru a elimina cateva elemente care pot fi in plus: duritate, fier, mangan, amoniu etc.
  • Din cand in cand trebuie sa faci o sterilizare a putului detinut. Se face usor, cu o solutie pe baza de clor si te ajuta sa dezinfectezi forajul, eliminand toate bacteriile.

Daca respecti aceste sfaturi, cu siguranta vei avea un put foarte bun pe care sa il folosesti fara probleme pentru zeci de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *