Cat costa in total, pentru o casa de 120 metri patrati, un sistem complet de pompe de caldura ce asigura incalzirea pe timpul iernii, racirea pe timpul verii si apa calda menajera?

Exista multe variabile atunci cand stabilesti pretul final pentru o pompa de caldura, dar se pot face cateva
medieri, dupa cum urmeaza:

  • Pompa de caldura 6 kw…………….…. 5000 euro
  • Foraj geotermal 120m…………….…….2400 euro
  • Rezervor pt apa calda………………….….500 euro
  • Camera tehnica……………………………..1500 euro

    TOTAL = 9400 euro

Pentru un asemenea caz, factura lunara la curent pentru pompa de cladura, pe timp de iarna, nu depaseste 200 lei pt o casa de 120mp construita dupa standardele actuale.
Cresterea investitiei nu este proportionala cu cresterea suprafetei incintei, altfel spus, cu cat este mai mare casa cu atat este mai mica investitia, raportata la metru patrat. In cazul de fata, pentru dublarea suprafatei casei de la 120 la 240 metri patrati, investitia nu va ajunge la 18800 euro ci in jur de 14000 euro.

Nota: Planificarea folosirii unei pompe de caldura pentru incalzire/racire si apa calda menajera trebuie sa se faca cu acuratete, lund in calcul pierderea de caldura a cladirii, necesarul de caldura pentru asigurarea unui confort optim si necesarul de apa calda menajera. Doar prin proiectarea exacta a intregului sistem cu pompe de caldura se poate obtine un coeficient de performanta ridicat; exagerarea necesarului de cladura duce la costuri ridicate de investitie, iar subdimensionarea necesarului de caldura duce la imposibilitatea asigurarii cu energie termica a casei.