Sursa foto: Family-houseinc.org
Pompele de caldura folosesc energia regenerabila pentru a incalzi case, spatii comerciale, cladiri de birouri. Sursa de alimentare este obtinuta din mediul inconjurator (fara a il afecta), iar facturile de intretinere sunt mult reduse fata de utilizarea unei centrale pe gaz sau electrice. Prin urmare, investitia se amortizeaza dupa primii ani de utilizare.
Functionarea pompelor de caldura asigura caldura locuintei pe timp de iarna, racirea in timpul verii, dar si apa calda menajera.
In functie de sursa din care este transferata caldura, pamant, aer, apa, sol, exista tipuri diferite de pompe de caldura menite sa ofere confortul termic al casei tale. Afla din randurile de mai jos despre cele trei pompe de caldura, sol-apa, apa-apa si aer-apa. Citeste avantajele si dezavantajele in cazul fiecareia dintre ele si alege in cunostinta de cauza.
Pompe de caldura sol-apa
Pompele de caldura sol-apa utilizeaza energia inepuizabila a Pamantului (energie geotermala) pentru incalzirea si racirea locuintelor, institutiilor, in mod economic si ecologic (protejeaza mediul). Extragerea energiei din sol este de asemenea si cea mai raspandita.
Pompa de caldura sol-apa este un circuit inchis format din pompa de caldura, foraje geotermale cu adancimi intre 70-140 de metri si instalatia din interiorul casei (incalzire prin pardoseala, incalzire prin pereti, ventiloconvectoare, calorifere s.a.).
Pompa de caldura sol-apa foloseste 1 KWh de energie electrica si produce 4-5 KWh energie termica. Prin urmare produce mai multa energie decat consuma.
Avantaje:
- utilizarea energiei geotermale;
- pastrarea unei temperaturi constante in circuit datorita forajelor (Pamantul are 12 grade Celsius pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp);
- compatibilitate cu orice instalatie de incalzire, prin pardoseala, pereti, calorifere;
- costuri de intretinere foarte mici;
- protejarea mediului;
- ofera inclusiv racire in sezonul cald;
- nu necesita intretinere, revizii precum centralele termice;
- siguranta;
Dezavantaje:
- cost ridicat in faza de investitie;
- necesita autorizatie pentru persoane juridice.
Pompe de caldura apa-apa
Apa subterana din stratul freatic reprezinta o sursa de caldura regenerabila ce poate fi utilizata pentru diferite tipuri de constructii. Pentru a transfera caldura se foloseste pompa de caldura.
Astfel, se reduce in mod semnificativ cantitatea de energie necesara pentru a incalzi o cladire, de obicei cu aproximativ 80%. Prin urmare, pompele de caldura ce au ca sursa apa, ofera incalzire la preturi accesibile, fara sa polueze.
Chiar si raurile si lacurile incalzite de soare reprezinta o sursa de caldura regenerabila ce poate fi utilizata cu succes dar nu toata lumea are un lac in spatele casei.
Astfel, pompa de caldura apa-apa este o solutie ecologica al carei uz denota nu doar facturi reduse, ci si protejarea mediului. Colectorii pompelor de caldura apa-apa sunt verticali si sunt reprezentati de 2 foraje, unul de pompare si unul de restitutie. Trebuie sa consultati un specialist care sa pozitioneze forajele tinand cont de directia de curgere a apei subterane. Astfel, distanta dintre cele 2 foraje garanteaza ca apa reinjectata, incalzita sau racita, nu se intoarce in forajul de pompare.
Avantaje:
- randament ridicat, eficienta foarte mare;
- perioada de amortizare a investitiei mai mica de 5 ani (in cazul unei locuinte familiale);
- nu necesita foraje adanci sau santuri mari (sapaturi profunde);
- consum redus de energie (este necesara doar o cantitate mica de energie electrica, restul energiei provine din caldura naturala prezenta in sursa de apa);
- foloseste sursa de energie regenerabila care nu polueaza;
- compatibilitate cu sisteme de incalzire diverse (boiler pe gaz, sistem de incalzire solara);
- ofera inclusiv racire si mai ales racire pasiva (nu mai este necesar aerul conditionat);
- silentiozitate, durata mare de viata;
Dezavantaje:
- necesita o sursa de apa cat mai la suprafata;
- necesita interventii din cand in cand (denisipari ale forajelor, schimbari pompe submersibile)
- sunt situatii cand forajul de restitutie nu primeste intreaga cantitate de apa injectata
- necesita aviz pentru executia lucrarii in cazul persoanelor juridice.
- apa folosita se plateste!
Pompe de caldura aer-apa
Da, poti folosi aerul exterior pentru a iti incalzi casa. Chiar si la temperaturi sub zero grade aerul inconjurator contine caldura. Cu ajutorul unei pompe de caldura incalzesti caloriferele sau instalatia prin pardoseala (depinde de sistemul pe care il ai) si obtii si apa calda menajera. Investitia initiala este relativ scazuta, datorita faptului ca nu necesita foraj (saparea terenului). Pompele de caldura aer-apa produc caldura chiar si in cazul celor mai scazute temperaturi ale iernii.
Avantaje:
- integrare facila cu sistemele existente de incalzire pe baza de combusitibili;
- oferirea inclusiv a apei calde menajere;
- nu necesita un colector extern sau foraje;
- caldura oferita din aerul exterior;
- investitie redusa;
- montare facila;
- nu necesita autorizatie;
- potrivite chiar si pentru constructii cu spatiu limitat;
- timp redus de incalzire;
- intretinere minima;
Dezavantaje:
- casa este necesar sa fie bine izolata termic pentru a nu pierde caldura prin pereti si acoperis;
- coeficient de performanta mult mai scazut in comparatie cu pompa de cladura sol-apa sau apa-apa
- este nevoie de electricitate pentru alimentare (in cazul in care nu exista acces la energia solara sau eoliana);
- zgomot asemeni unui aer conditionat atunci cand functioneaza;
Alegerea pentru o pompa de caldura sau alta se va face in functie de caracteristicile zonei in care se afla locuinta, in functie de necesarul de caldura si apa menajera, in functie de investitia financiara care poate fi alocata. Toate cele trei tipuri de pompe de caldura prezentate mai sus sunt solutii fiabile, utilizate deja pe scara larga in multe tari, cu amploare tot mai mare si sustinere din partea guvernelor. Reprezinta atat solutiile de viitor pentru incalzire, dar inainte de toate o realitate actuala, prezenta in scara larga.