Daca stai la casa poti lua in considerare noua tehnologie a pompelor de caldura. Mai noua la noi, insa adoptata cu succes in multe tari, ca de exemplu Suedia, Germania, Finlanda, Franta, Elvetia, Austria, pompele de caldura sol-apa asigura incalzirea locuintelor pe baza energiei regenerabile si anume caldura geotermala.
Asadar, caldura stocata in pamant are o temperatura constanta si, cu ajutorul pompelor de caldura sol-apa se asigura incalzirea casei pe timp de iarna, racirea pe timp de vara si apa calda menajera. Afla detaliile necesare despre tot mai popularele pompe de caldura din randurile de mai jos.
Pompele de caldura sol-apa
Pompele de caldura sunt de mai multe tipuri si anume sol-apa, apa-apa si aer-apa. Toate au in comun faptul ca folosesc energia regenerabila. Cea mai populara este tehnologia care foloseste energia inepuizabila stocata in pamant (energia geotermala). Acestea sunt pompele de caldura sol-apa, cunoscute si sub denumirea de pompe de caldura geotermala.
Pompele de caldura apa-apa functioneaza pe un principiu similar cu pompele de caldura de la sursa de sol sau aer. In loc sa beneficieze de caldura aerului sau a celei inmagazinate in pamant, foloseste temperaturile relativ constante dintr-un corp de apa.
Pompele de caldura aer-apa, asa cum si denumirea o spune se folosesc de aerul exterior pentru a incalzi casa. Trebuie stiut ca au un coeficient de performanta mult mai scazut decat cel al pompelor de caldura sol-apa.
Pompe de caldura – principiu de functionare
Poate parea de domeniul SF cum pamantul reuseste sa asigure confortul termic al unei case, asadar caldura, racire si apa calda menajera. Adevarul este ca se poate si este un lucru implementat cu succes atat in afara, cat si la noi. Deci intrebarea care apare este: Care este principiul de functionare al pompelor de caldura?
Pompele de caldura sol-apa transfera caldura din pamant in casa. Pentru a intelege cum se realizeaza acest transfer trebuie stiut faptul ca intregul sistem cuprinde forajele (asadar sapaturile realizate in pamant la 70 – 140 de metri adancime), pompa de caldura montata in casa (fara restrictii pentru ca nu scoate fum si nu foloseste aer) si instalatia de interior (calorifere, incalzire prin pardoseala).
Un agent termic format din apa si glicoli (solutie) circula intre aceste componente: foraje, pompa de caldura, instalatia de interior. Solutia vine din pamant cu o temperatura mai ridicata. Pompa de caldura preia acest surplus de temperatura, asadar il absoarbe si il transfera in circuitul din interior – instalatia prezenta in casa (calorifere, incalzire prin pardoseala s.a.).
In timpul verii, cand se doreste racirea casei, agentul termic (solutia) pleaca din casa cu un surplus de grade Celsius si se raceste in pamant, iar pompa de caldura utilizeaza tocmai aceasta diferenta pentru a raci casa. Nu mai este nevoie in acest fel de instalarea aerului conditionat.
Pompe de caldura – pret
De cele mai multe ori cand se face referire la pretul pompelor de caldura se realizeaza involuntar o comparatie cu pretul unei centrale pe gaz, electrice sau pe lemne.
Investitia este mai mare la inceput, insa facturile sunt mult mai mici decat la o centrala clasica, astfel ca in timp exista o economie fabuloasa, practic in cativa ani iti acoperi investitia.
In plus, ai certitudinea unei surse de energie inepuizabila, asadar nu exista modificari de pret in timp, asa cum se poate intampla foarte lejer in cazul gazelor.
Foarte important este si confortul sporit pe care il ofera pompele de caldura, fara lemne depozitate, fara revizii, elemente suplimentare de siguranta, fara pericol de explozie s.a.
Atunci cand construiesti o casa, faci o investitie in viitor, la fel sunt si pompele de caldura sol-apa, o investitie pe termen lung, avantajoasa si cu maxim de confort.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/agriculture-country-countryside-cropland-434634/