Pompe de caldura – principii de baza

Sistem pompe de caldura

Sursa foto: 2GreenEnergy.com

Energia regenerabila este tot mai mult in atentie, astfel ca furnizarea energiei din surse naturale care nu se epuizeaza, ca de exemplu lumina solara, vantul reuseste sa fie un concept familar. Energia solara si energia eoliana sunt insa doar doua dintre sursele regenerabile de energie, de altfel cele mai cunoscute. Se alatura si energia apelor curgatoare, a proceselor biologice si energia geotermica. Prin urmare, solutiile de obtinere a energiei se adapteaza acestor surse naturale, ca de exemplu, lumina de la soare ce se capteaza astazi cu ajutorul panourilor solare.

De unde vine insa energia geotermica si cum o putem folosi? Energia geotermica inseamna energie castigata din caldura Pamantului care are o temperatura constanta, in jurul valorii de 12 grade Celsius pe tot parcursul anului, deci fie iarna sau vara. Pamantul produce o cantitate inepuizabila de caldura, iar extragerea ei se face cu ajutorul unor pompe de caldura. Mai precis este vorba de o pompa de caldura sol-apa (caldura geotermala este folosita pentru incalzirea locuintei si a apei calde menajere). Exista si pompe de caldura aer – apa sau apa – apa.

Ce este o pompa de caldura?

O pompa de caldura este un mecanism care transfera caldura catre o sursa (casa, cladire de birouri, spatiu comercial), dar actioneaza si invers acestui flux, mai precis absoarbe caldura din acelasi spatiu. Prin urmare, pompele de caldura pot fi folosite atat pentru a incalzi spatiul in timpul iernii, cat si pentru racire (aer conditionat) in timpul verii si sunt de mai multe tipuri. Cele mai cunoscute sunt pompa de caldura aer – apa, apa – apa si pompa de caldura sol-apa (geotermala).

Cum functioneaza o pompa de caldura?

Pentru a intelege mai usor conceptul pompei de caldura, este bine de stiut ca principiul este asemeni celui care sta la baza aerului conditionat. In casele noastre caldura provine de la razele soarelui care bat in ferestrele locuintei, in acoperis. Aerul conditionat transfera caldura din interiorul casei in exterior. Singura diferenta este ca in pompele de caldura exista o supapa de reversie care ne permite, pe langa transferarea căldurii din interiorul casei in aer liber (modul de racire), sa inversam ciclul si sa scoatem caldura din afara casei în interior (modul de incalzire).

Circuitul termic se poate descrie astfel:

  1. Agentul frigorific in forma lichida si rece intra in bobina vaporizatorului din interiorul casei. Aerul cald din casa actioneaza asupra bobinei, astfel ca aerul incepe sa isi piarda din caldura si sa se raceasca;
  2. Dupa ce agentul frigorific paraseste vaporizatorul, el a absorbit caldura si a devenit gaz, ca atunci cand se pune un ibric de apa pe foc si se formeaza deasupra abur; agentul frigorific intra apoi intr-un compresor care il transforma in gaz fierbinte;
  3. Urmatorul pas este deplasarea agentului termic la bobina condensatorului amplasata in afara casei, unde se raceste si se transforma in condens (vapori de apa);
  4. Agentul frigorific paraseste bobina condensatorului ca un lichid cald si merge de aici la dispozitivul de masurare care scade temepratura si il transforma in lichid rece, gata sa repete din nou ciclul.

Cum functioneaza o pompa de caldura sol – apa?

O pompa de caldura care devine tot mai mult ceruta, fiind de altfel foarte eficienta este pompa de caldura geotermala, adica ia caldura din sol. Intreg ansambul este un circuit inchis format din pompa de caldura, forajele geotermale cu adancimi cuprinse intre 70-140 metri si instalatia din interiorul casei (incalzire prin pardoseala, incalzire prin pereti, ventiloconvectoare, calorifere, etc).

Iarna agentul termic circula prin forajele din pamant cu ajutorul pompei de caldura din locuinta unde ajunge de fiecare data cu cateva grade in plus pentru a o incalzi. Vara lichidul mai cald transferat prin foraje se raceste in pamant, iar pompa de caldura utilizeaza aceasta diferenta pentru a raci casa. O parte din energie este folosita si pentru incalzirea apei calde menajere.

Puterea unei pompe de caldura difera, in functie de necesitatile casei in care va fi amplasata si este necesar sa fie corelata cu numarul de foraje si adancimea lor.

Echipa Hidrogeofor executa lucrarea la cheie, respectiv foraje pompe de caldura, colectoare orizontale, montare camine geotermale, suduri electrofuziune, santuri, umplere si aerisire sistem geotermal, teste de presiune si curgere, redare teren la starea naturala, evacuare fluid de foraj si detritus.