Pompe de caldura sol-apa, ce trebuie sa stii daca iti doresti un astfel de sistem

Hidrogeofor.ro pompe de caldura sol-apa

Cantitatea de energie din Pamant este explorata cu ajutorul pompelor de caldura, tehnologie de ultima ora care reuseste sa incalzeasca si sa raceasca in mod eficient o casa, un spatiu comercial sau o cladire de birouri. Avantajul se traduce prin facturi reduse semnificativ, insa reprezinta si o victorie pentru mediul inconjurator.

Principiul din spatele functionarii unei pompe de caldura geotermale se bazeaza pe un proces al schimbului de caldura. Energia solara care incalzeste Pamantul este absorbita de stratul superior al solului. Acesta inregistreaza temperaturi constante, indiferent de conditiile meteorologice. O retea de conducte subterane colecteaza caldura solului, care ulterior este transferata in casele oamenilor.

Foraje pompe de caldura pret si informatii utile

Cand se ia in considerare instalarea unei pompe de caldura, se poate alege intre o retea de colectori orizontali, amplasata in straturile superioare ale solului la adancimi mici (1,5 – 2 metri) sau pentru foraje verticale, cu adancimi cuprinse intre 70 – 140 de metri. Principiul de functionare este acelasi in ambele cazuri, difera din punct de vedere structural. Ca sa se poata opta pentru sondele orizontale este nevoie de un teren disponibil suficient de mare.

Forajele verticale sunt ideale chiar daca spatiul din curte este unul mic. Desi costurile sunt mai ridicate in cazul colectorilor verticali, acestia asigura o rata mai buna a eficientei energetice. Pentru incalzirea unei case familiale de 120 m² cu ajutorul colectorilor verticali, este suficient un foraj cu adancimea de 120 m, considerand casa bine izolata.

Costul pentru un foraj geotermal de 120 m adancime este in jur de 2400 euro. Sunt necesare cunostinte tehnice si echipament special pentru instalarea corecta a sondelor, astfel doar o companie calificata, cu experienta, poate realiza un astfel de proiect.

Tevile care intra in sol sunt umplute cu o solutie antigel care actioneaza ca schimbator de caldura. In timpul iernii fluidul din tevi extrage caldura din pamant si o duce in locuinta. Vara sistemul se inverseaza si capteaza caldura din cladire pentru a o conduce in pamant.

Pompele de caldura o investitie de viitor

Costul de achizitie si instalare pentru pompele de caldura este mai mare decat cel al sistemelor cu combustibil lichid sau gaze. Cu toate acestea, instalate corespunzator pompele de caldura furnizeaza mai multa energie pe unitate decat sistemele conventionale. In plus, investitia se amortizeaza intr-o perioada scurta de timp (5-8 ani), datorita facturilor foarte mici la intretinere. Pompa de caldura este de 4-5 ori mai economica decat o centrala electrica, deci factura lunara va fi de 4-5 ori mai mica.

Pompele de caldura asigura incalzirea pe timpul iernii, racirea pe timpul verii si apa calda menajera. In perioada de vara caldura care este luata din casa este utilizata pentru a incalzi apa in mod gratuit. In timpul iernii, costurile de incalzire a apei sunt reduse cu aproximativ jumatate.

Pentru un echilibru in ceea ce priveste necesarul de incalzire si apa in casa, este important sa se faca o planificare cu foarte multa acuratete, astfel incat sa se obtina o performanta ridicata a sistemului.

Foarte importanta este si izolarea termica a casei (pereti, acoperis), pentru ca pompele de caldura sa fie folosite in mod eficient.

Investitia intr-un sistem de pompe de caldura sol-apa se poate realiza cu ajutorul unui credit bancar.

Mituri combatute despre pompele de caldura

Mit: Pompele de caldura sol-apa nu sunt considerate tehnologii regenerabile deoarece folosesc energie electrica.
De fapt: Pompele de caldura sol-apa utilizeaza doar o unitate de energie electrica pentru a deplasa din pamant pana in cladire 4 unitati de caldura.

Mit: Energia fotovoltaica si eoliana sunt tehnologii regenerabile mai avantajoase in comparatie cu pompele de caldura sol-apa.
De fapt: Sistemele geotermale economisesc de patru ori mai multi kilowati/ora de consum decat energia fotovoltaica si cea eoliana. Aceste tehnologii pot juca cu siguranta un rol important mai ales daca sunt folosite impreuna cu pompele de caldura.

Mit: Sistemul pompelor de caldura necesita mult spatiu pentru a putea fi instalate colectoarele.
De fapt: Exista pompe de caldura sol-apa cu sonde verticale, ceea ce nu necesita o suprafata extinsa a terenului iar ingroparea colectoarelor orizontale la o adancime de peste 1.5m face ca terenul sa poate fi folosit in totalitate, fara restrictii.

Mit: Pompele de caldura sol-apa sunt zgomotoase.
De fapt: Sistemul functioneaza in mod silentios, nici in afara casei nu exista vreun echipament suplimentar care sa deranjeze vecinii.

Mit: Pompele de caldura se uzeaza in cele din urma.
De fapt: Sistemul pompelor de caldura sol-apa poate dura generatii la rand, el este protejat in interiorul pamantului.

Mit: Sistemele geotermale functioneaza doar pentru incalzirea casei.
De fapt: Pompele de caldura geotermale functioneaza eficient atat pentru incalzirea casei, cat si pentru racirea ei, asigurand inclusiv apa calda menajera.

Mit: Sistemele geotermale nu pot incalzi apa, o piscina si o casa in acelasi timp.
De fapt: Pompele de caldura au fost concepute pentru a gestiona simultan mai multe actiuni.

Mit: Sistemele pompelor de caldura geotermale utilizeaza multa apa.
De fapt: Pompele de caldura nu consuma apa. Daca un acvifer este folosit pentru a schimba caldura cu pamantul, toata apa este returnata aceluiasi acvifer.

Afla mai multe despre pompele de caldura dintr-un articol interviu cu 30 de intrebari si raspunsuri.