Pompele de caldura sol-apa (cunoscute si sub denumirea de pompe de caldura geotermale) folosesc ca sursa pentru incalzirea casei caldura din sol. O tehnologie incurajata si adoptata cu succes la scara larga in foarte multe tari (Suedia, Germania, Finlanda, Franta, Elvetia, Italia s.a.) este la noi inca in faza de pionerat. Cu toate acestea, tot mai multe persoane constientizeaza avantajele reale pe termen lung si opteaza pentru pompe de caldura.

Pentru a avea o imagine clara si de ansamblu asupra acestei tehnologii moderne, mentiunile de mai jos despre pompele de caldura te vor ajuta sa intelegi foarte usor acest concept care incepe sa ia tot mai mult amploare si in Romania.

A. Pompele de caldura sol-apa (geotermale) sunt cele mai eficiente si raspandite, pe langa ele mai exista pompele de caldura sol-aer si pompele de caldura apa-apa.

B. Pompele de caldura sol-apa folosesc energia geotermala (adica energia de la soare stocata in pamant), asadar o sursa de caldura inepuizabila.

C. Pompele de caldura sol-apa au ca principiu de functionare transferul caldurii din pamant in casa.

D. Sistemul pompelor de caldura este compus din trei elemente: 1. colectorul geotermal (care inseamna foraje sau santuri orizontale), 2. pompa de caldura (din camera tehnica) si 3. circuitul secundar (instalatia de interior a casei, ca de exemplu incalzire prin pardoseala).

E. Exista pompe de caldura pentru a caror instalare se folosesc forajele geotermale (la adancimi de 70 – 140 m) si pompe de caldura cu colector orizontal (la adancimea de 1.5 – 2 m).

F. Pompele de caldura asigura atat incalzirea casei pe timpul iernii, dar si racirea pe timpul verii si apa calda menajera.

G. Pompa de caldura poate asigura si apa calda in piscina.

H. Pompele de caldura instalate corespunzator asigura in procent de 100% incalzirea casei, fara a fi asadar nevoie de vreo suplimentare.

I. Pretul pentru instalarea sistemului de pompe de caldura pentru o casa de 120 m patrati, care sa asigure caldura pe timpul iernii, racirea pe timpul verii si apa calda menajera este de 10.000 euro.

J. Investitia in pompele de caldura se amortizeaza in medie in 5 – 8 ani de zile.

K. Pompele de caldura ofera o economie considerabila la plata facturilor, ajungand sa fie de 4-5 ori mai mici decat in cazul in care se utilizeaza o centrala electrica.

L. Pompele de caldura nu necesita revizii, intretinere si nici nu prezinta pericol de explozie ca in cazul centralei pe gaze.

M. Pompele de caldura asigura un confort sporit, nu mai este nevoie sa alimentezi centrala cu lemne, peleti, sau sa o cureti.

N. Pompele de caldura au durata lunga de viata, peste 50 de ani.

O. Pompele de caldura reduc considerabil emisia de CO2, ele sunt asadar surse de caldura care protejeaza mediul.

P. In strainatate sunt acordate subventii pentru incurajarea instalarii pompelor de caldura.

Q. Pompele de caldura sunt considerate sistemul de incalzire de baza al secolului XXI.

R. O persoana fizica nu are nevoie de autorizatii pentru realizarea forajelor pompelor de caldura.

S. Se recomanda ca proiectarea sistemului pompelor de caldura sa fie facuta cu o firma cu experienta.

Ș. Este importanta o buna dimensionare a intregului sistem al pompelor de caldura pentru o buna functionare, asadar nivel inalt de performanta.

T. Primul sistem cu pompa de caldura a fost realizat in Tokio in anul 1932.

Ț. Este necesar casa sa fie izolata termic corespunzator.

U. Pompele de caldura reprezinta o solutie pe termen lung.

V. Pompele de caldura pot fi instalate indiferent de marimea cladirii, oriunde in Romania.

W. Este important sa se estimeze corect necesarul de caldura al casei, pentru o proiectare corecta a sistemului.

X. Temperatura in casa poate fi reglata si de la distanta, asadar proprietarul face setarea de la PC-ul de la birou.

Y. Tehnologia pompelor de caldura va evolua tot mai mult si in Romania.

Z. Echipa HidroGeofor a acumulat o experienta de peste 700 de foraje pompe de caldura si iti sta la dispozitie pentru a-ti raspunde la orice intrebare.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/architecture-beautiful-home-building-class-280229/

Foraje pentru pompe de calduraforaje puturi pentru apa, foraje pentru studii geotehnice, foraje pentru epuismente.