Cresterea debitului cauzata de cresterea diametrului de tubare este relativ mica. Formula de calcul pentru un acvifer cu nivel liber este:

Q = [1,366×K×(H2-h2)]/log(R/r)

Influenta diametrului de tubare in cresterea debitului (in procente), pentru aceeasi denivelare, este redata in tabelul urmator:

Diametru tubare
140 mm
Diametru tubare
300 mm
Diametru tubare
450 mm
Diametru tubare
600 mm
100 110 117 122

Asadar, in aceleasi conditii hidrogeologice, tubarea cu un diametru de 300mm fata de 140mm (sau dublarea diametrului de tubare) duce la o crestere a debitului cu doar 10%, dar la o crestere nejustificata economic a costurilor de executie si tubare aferente, cu peste 300%.
In concluzie, pentru un foraj casnic, diametrul de tubare de 125mm este satisfacator.

Si totusi, de ce unii proiectanti aleg diametre mari de tubare, de genul 180mm?

Pentru ca in Romania, nu exista PVC cu fanta continua, tip Johnson, cu suprafata activa peste 20%, ci numai fante tip slot, niste taieturi cu panza de flex, cu grosime de 0.5mm, 0.7mm, 1mm etc. Aceste filtre cu fante tip slot au suprafata activa 4-5%, deci mult sub porozitatea efectiva a stratului acvifer si produc scaderea eficientei forajului din cauza cresterii pierderii de sarcina.

filtru johnson foraje puturi hidrogeofor
Filtru tip Johnson, suprafata activa peste 20%

filtru valplas foraje puturi hidrogeofor

Filtru slot tip Valplast, suprafata activa 5%

Folosirea unui filtru slot PVC cu diametru de 180 mm, cu 5% suprafata activa in comparatie cu filtru slot PVC 140mm, aceeasi suprafata activa, face ca aria laterala a suprafetei active sa fie mai mare cu 28%.
Deci daca folosesti un filtru slot PVC de 180mm comparativ cu un filtru slot PVC de 140 mm vei avea teoretic, cu 28% mai mult debit de apa pentru aceeasi denivelare.

In schimb daca folosesti un filtru cu fanta continua, tip Johnson, 140mm, cu 20% suprafata activa, comparativ cu un filtru slot PVC 180mm, vei avea cu 300% mai mult debit de apa pentru aceeasi denivelare!!!

Pornind de la debitul de apa necesar, se stabileste adancimea forajului apoi se alege diametrul de tubare, tipul de material pentru filtru, apoi diametrul de sapare tinand cont ca raza de pietris sa fie cuprinsa intre 7-10 cm, urmata de modalitatea de dezvoltare a forajului, testare, sterilizare etc.

In concluzie, proiectarea unui foraj pentru alimentare cu apa nu este chiar asa usoara cum pare la prima vedere si executarea unui foraj cat mai aproape de perfectiune necesita cunostinte aprofundate si utilaje performante.

3 Comments

  1. Militaru Cristian mai 28, 2022 at 4:10 am - Reply

    Bună dimineața cât costă un foraj de adâncime medie ptr alimentare cu apă o casă în județul Olt?

  2. Ionel iulie 10, 2024 at 5:13 pm - Reply

    As vrea sa fac un put pentru irigarea unui hectar si jumate la o adincime de 60 – 80metri cam cit ar fi costul forajului cu pvc si pompa submersibila?

  3. Zorlescu Florin august 1, 2024 at 7:31 pm - Reply

    Doresc să fac un puț de 30m în Slatina

Leave A Comment

filtru johnson foraje puturi hidrogeofor

Foraje pentru pompe de calduraforaje puturi pentru apa, foraje pentru studii geotehnice, foraje pentru epuismente.