Cum aleg diametrul de tubare al putului de apa? Unii imi recomanda 125mm, altii 140mm, altii 160mm, altii 180mm. Cum este corect? Daca este mai mare inseamna ca am mai multa apa?

filtru johnson foraje puturi hidrogeofor

Cresterea debitului cauzata de cresterea diametrului de tubare este relativ mica. Formula de calcul pentru un acvifer cu nivel liber este:

Q = [1,366×K×(H2-h2)]/log(R/r)

Influenta diametrului de tubare in cresterea debitului (in procente), pentru aceeasi denivelare, este redata in tabelul urmator:

Diametru tubare
140 mm
Diametru tubare
300 mm
Diametru tubare
450 mm
Diametru tubare
600 mm
100110117122

Asadar, in aceleasi conditii hidrogeologice, tubarea cu un diametru de 300mm fata de 140mm (sau dublarea diametrului de tubare) duce la o crestere a debitului cu doar 10%, dar la o crestere nejustificata economic a costurilor de executie si tubare aferente, cu peste 300%.
In concluzie, pentru un foraj casnic, diametrul de tubare de 125mm este satisfacator.

Si totusi, de ce unii proiectanti aleg diametre mari de tubare, de genul 180mm?

Pentru ca in Romania, nu exista PVC cu fanta continua, tip Johnson, cu suprafata activa peste 20%, ci numai fante tip slot, niste taieturi cu panza de flex, cu grosime de 0.5mm, 0.7mm, 1mm etc. Aceste filtre cu fante tip slot au suprafata activa 4-5%, deci mult sub porozitatea efectiva a stratului acvifer si produc scaderea eficientei forajului din cauza cresterii pierderii de sarcina.

filtru johnson foraje puturi hidrogeofor
Filtru tip Johnson, suprafata activa peste 20%
filtru valplas foraje puturi hidrogeofor
Filtru slot tip Valplast, suprafata activa 5%

Folosirea unui filtru slot PVC cu diametru de 180 mm, cu 5% suprafata activa in comparatie cu filtru slot PVC 140mm, aceeasi suprafata activa, face ca aria laterala a suprafetei active sa fie mai mare cu 28%.
Deci daca folosesti un filtru slot PVC de 180mm comparativ cu un filtru slot PVC de 140 mm vei avea teoretic, cu 28% mai mult debit de apa pentru aceeasi denivelare.

In schimb daca folosesti un filtru cu fanta continua, tip Johnson, 140mm, cu 20% suprafata activa, comparativ cu un filtru slot PVC 180mm, vei avea cu 300% mai mult debit de apa pentru aceeasi denivelare!!!

Pornind de la debitul de apa necesar, se stabileste adancimea forajului apoi se alege diametrul de tubare, tipul de material pentru filtru, apoi diametrul de sapare tinand cont ca raza de pietris sa fie cuprinsa intre 7-10 cm, urmata de modalitatea de dezvoltare a forajului, testare, sterilizare etc.

In concluzie, proiectarea unui foraj pentru alimentare cu apa nu este chiar asa usoara cum pare la prima vedere si executarea unui foraj cat mai aproape de perfectiune necesita cunostinte aprofundate si utilaje performante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *